Kenapa Screen Anda Kaki Blue? a.k.a Bluescreen

Tuesday, October 16, 2012

Hari ni saya nak kongsikan satu masalah komputer/laptop yang mana skrin berwarna biru akan terpapar semasa komputer/laptop tersebut sedang loading windows. Lihat paparan di bawah:


Dapat dari forum devilc0dez.amat berguna information ni.

Selalu terjadi bluescreen tapi kita taktahu apa sebabnya..so ni penjelasannya.



Code:
1. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0X0000000A)
Error yang selalu muncul kalau BlueScreen.
Sebab terjadi;
- driver corrupt atau tak sesuai
- problem pada video card.mungkin video card telah dioverclock terlampau. atau baru tukar video card baru tapi terlupa uninstall driver yg lame dari chipset yg berlainan
- problem pada audio card. terdapat kesalahan config atau bug pada driver sound card anda

Code:
2. NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
- Problem kt partition atau file sistem tapi bukan kat harddisk.
- boleh cek samada kabel yg digunakan SATA or PATA or guna je tool chkdsk


Code:
3. UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
Reason dapat error nih
- overclock hardware berlebihan
- ada komponen komputer yg panas
- BIOS corrupt
- Memory dan CPU yg kurengg


Code:
4. DATA_BUS_ERROR
- kemungkinan terjadi sbb memory atau memory slot kt motherboard telah rosak


Code:
5. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
- possibility ada kerosakan hardware tmasuk memory utama,memory video card atay memory di processor (L2 Cache)


Code:
6. INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
- terdapat masalah atau kesalahan config dalam jumper harddisk,virus boot sector,driver IDE controller yg salah or salah driver chipset.


Code:
7. VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE
- error ini berkemungkinan ada kesilapan masa installation driver video card contoh install xlengkap,restart b4 complate installation or driver tu sdri problem


Code:
8. BAD_POOL_CALLER
- ini ada masalah dengan driver yg xsesuai..selalu terjadi bila install XP semasa upgrade


Code:
9. PEN_LIST_CORRUPT
- possibility RAM rosak


Code:
10. MACHINE_CHECK_EXCEPTION
- ada problem dengan CPU
- overclock yg agresif
- power supply yg dah nazak or rosak


kredit to lintang27 dari devilc0dez dan BinusHacker

Google Calculator

Friday, October 5, 2012


Selain dari kemudahan carian laman web, Google juga menyediakan kemudahan mengira, 
caranya mudah sahaja, buka laman utama Google (www.google.com), kemudian taip nombor 
yang anda ingin kira di dalam kotak carian Google, sebagai contoh saya ingin mengira 66 + 109 + 79, kemudian klik butang carian, dalam masa kurang dari 2 saat anda akan dapat 
jawapan.

1- Tulis bilangan yang anda ingin kira :



2- Jawapan dari Google Calculator



Bukan hanya kiraan mudah yang disediakan, tetapi google Calculator juga menyediakan kemudahan mengira dengan kiraan yang lebih rumit seperti : 
e^(i pi)+1) = 0 atau 1.21 GW / 88 mph = 30 757 874 newtons

Lain-lain kemudahan yang disediakan Google ialah kemudahan menyemak ramalan cuaca, masa tempatan, data awam, semak ejaan dan banyak lagi. untuk maklumat yang lebih detail, anda boleh klik pada link “More about calculator” seperti gambarajah di atas.

Regard,
Wp

Apa Itu Steganografi?

Tuesday, October 2, 2012


       Steganografi adalah seni dan ilmu menulis pesan tersembunyi atau menyembunyikan pesan dengan suatu cara sehingga selain si pengirim dan si penerima, tidak ada seorangpun yang mengetahui atau menyadari bahwa ada suatu pesan rahasia.Kata "steganografi" berasal dari bahasa Yunani steganos, yang artinya “tersembunyi atau terselubung”, dan graphein, “menulis”.
Tujuan dari steganografi adalah merahasiakan atau menyembunyikan keberadaan dari sebuah pesan tersembunyi atau sebuah informasi. Dalam prakteknya, kebanyakan pesan disembunyikan dengan membuat perubahan tipis terhadap data digital lain yang isinya tidak akan menarik perhatian dari penyerang potensial, sebagai contoh sebuah gambar yang terlihat tidak berbahaya. Perubahan ini bergantung pada kunci (sama pada kriptografi) dan pesan untuk disembunyikan. Orang yang menerima gambar kemudian dapat menyimpulkan informasi terselubung dengan cara mengganti kunci yang benar ke dalam algoritma yang digunakan.

Pada program ini menggunakan steganografi dengan metode Least Significant Bit Insertion (LSB)
Yaitu dengan cara menyisipkan data pada bit file multimedia. Contohnya, pada berkas image pesan dapat disembunyikan dengan menggunakan cara menyisipkannya pada bit rendah atau bit yang paling kanan (LSB) pada data pixel yang menyusun file tersebut. Pada berkas bitmap 24 bit, setiap pixel (titik) pada gambar tersebut terdiri dari susunan tiga warna merah, hijau dan biru (RGB) yang masing-masing disusun oleh bilangan 8 bit (byte) dari 0 sampai 255 atau dengan format biner 00000000 sampai 11111111. Dengan demikian, pada setiap pixel berkas bitmap 24 bit kita dapat menyisipkan 3 bit data.

Bagaimana Software Recovery Recover File Yang Sudah Didelete?


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
pernahkah anda terfikir kepapa apabila kita delete file dari komputer secara permanently, terdapat software2 yang masih boleh recover file2 tersebut ? apakah yang akan terjadi apabila kita delete file permanently (shift+del) atau kita empty kan file tersebut dari recycle bin ?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

sebenarnya, apabila kita delete file (shift+del) atau empty recycle bin, file2 tersebut masih lagi ada dalam komputer kita, cuma system akan padamkan maklumat2 fizikal tetang lokasi file dan registry itu di dalam HDD kita..maksudnya ia akan menandakan bahawa file tu sudah di-delete tapi sebenarnya belum lagi.. (maknanya kita search file tu sudah tiada, tapi sistem sudah buang address file tu yang bermakna kita secara virtual x nampak file tu tapi sebenarnya masih ada)

kita sebenarnya x boleh delete file tersebut daripada Hard Disk kita, file2 tersebut akan di-delete semasa komputer kita hendak menggunakan free space dan akan menggantikan/overwrite dengan data yang baru (temp file, new file) dan data yang baru itu akan overwrite file2 yang secara fizikalnya belum di-delete di dalam HDD..

cara terbaik untuk hapuskan file2 tersebut dari HDD ialah overwrite random data (ataupun dipanggil random byte) di block itu supaya x ada lagi file tersebut , apabila overwrite file tu dengan random data/byte, data asal file tersebut akan di-delete dan akan digantikan dengan random data di bahagian tersebut..tapi secara fizikalnya, kamu memang x boleh nk delete data tersebut dengan hanya shift+del atau empty recycle bin..

dan itulah sebenarnya cara "software recovery" guna untuk cari kembali file2 yang sudah kita delete (delete secara virtual). Software itu akan mengimbas secara mendalam (deep scan) setiap block di dalam hard disk kita untuk mencari file2 yang sudah ditandakan oleh sistem sudah di-delete tapi sebenarnya belum lagi dan akan mengembalikan file2 yang sudah ditandakan delete itu kepada file asal..

sebagai contoh kita ambik salah satu Operating System iaitu Windows, sebenarnya Windows akan cuba mengelakkan dari overwrite block yang mengandungi file2 yang belum di-delete itu untuk dalam usaha untuk membantu "recovery software" untuk recover2 file tersebut sampailah Windows terdesak untuk menggunakan free space dan akan overwrite data2 lama itu dengan data2 yang baru..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
jadi peluang untuk kita recover file2 yang tersilap delete (delete secara x sengaja) itu akan bertambah ?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ya.. :) peluang untuk kita recover file2 itu masih ada jikalau file2 tersebut belum di-overwrite dengan data2 baru, jadi cara terbaik jika anda ter-delete file secara x sengaja, cepat2 lah recover file tu guna apa2 software2 yang boleh bantu kita untuk recover data tu sebelum di-overwrite dengan data2 baru..dan jgn risau, banyak software2 yang freeware untuk kita gunakan dalam process recovery tersebut..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
bagaimana untuk overwrite data2 yang kita delete tu dengan random data/byte untuk halang recovery software dari recover file itu ?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

terdapat banyak software untuk delete file tu secara permanent ataupun lebih dikenali sebagai "file shredder" atau "secure delete" program, salah satu software yng ramai orng tau ialah "Eraser" (open source software) atau "CCleaner" yang akan overwrite data2 lama dengan data2 random byte menggunakan cara2 tertentu..dan jgn risau kerana ada banyak software yang free untuk kita gunakan dalam process untuk padamkan file tu selama-lamanya..

reference : yes..! of course google :)
nk copy? boleh2, ilmu buat ape plak xnak bagi share kan? jadi sharelah secara sesuka hati anda 
( bagi credit lagi bagus kot  :P )

Source: Pastebin

Regard,
Wp

Panduan Membeli Power Adapter/ Charger Laptop

Monday, October 1, 2012


Mahu membeli power adapter baru? Samada anda hendak mencari pengganti adapter anda yang rosak? atau saja nak buat spare sahaja, atau saja nak beli lebih untuk letak kat rumah atau ofis, Artikel ini akan membantu anda dalam membuat keputusan


1. Cari "tip" yang betul - Setiap laptop mempunyai sambungan tersendiri. Anda perlu mencari tip yang padan dengan laptop anda. Benda ni senang je nak tau. Selalunya, satu adapter mempunyai 2 hujung,satu plug yang sambung kat dinding tu, satu lagi yang disambung ke lubang power di laptop. Benda inilah yang dipanggil TIP. Laptop anda tidak boleh digunakan kalau menggunakan TIP yang salah. Anda cuma boleh guna tip yang bebetul ngam sahaja


AMARAN! jangan paksa tip ni masuk lubang! nanti patah power jack kat laptop tu.


2. Cari "output voltage" yang betul. Setiap laptop mempunyai nilai output yang berlainan. Anda mesti menggunakan output voltage yang betul! Jika tidak, laptop anda boleh rosak kerana terlebih kuasa atau laptop anda tak boleh on kerana tak cukup power. Anda boleh cari output Voltage ini samada di belakang laptop anda atau pada charger adapter yang sedia ada.

Contoh output voltage yang biasa ialah 3.42A, 4.74A, 3.5A dan lain lain lagi.


3. Cari input voltage yang betul. Biasanya di Malaysia, input voltage yang digunakan adalah 220-240V. kalau di Jepun 110V. Biasanya ini tidak menjadi masalah kerana kebanyakan Power Adapter di Malaysia memang mempunyai spesifikasi yang ngam dengan inpUt voltage di Malaysia. Kecuali anda mahu keluar negara pastikan anda membawa Adapter yang mempunyai input voltage yang betul dengan negara yang anda lawati! kalau tak meletup nanti!




credit: OK COMPUTER SOLUTION