Kenapa Screen Anda Kaki Blue? a.k.a Bluescreen

Tuesday, October 16, 2012

Hari ni saya nak kongsikan satu masalah komputer/laptop yang mana skrin berwarna biru akan terpapar semasa komputer/laptop tersebut sedang loading windows. Lihat paparan di bawah:


Dapat dari forum devilc0dez.amat berguna information ni.

Selalu terjadi bluescreen tapi kita taktahu apa sebabnya..so ni penjelasannya.



Code:
1. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0X0000000A)
Error yang selalu muncul kalau BlueScreen.
Sebab terjadi;
- driver corrupt atau tak sesuai
- problem pada video card.mungkin video card telah dioverclock terlampau. atau baru tukar video card baru tapi terlupa uninstall driver yg lame dari chipset yg berlainan
- problem pada audio card. terdapat kesalahan config atau bug pada driver sound card anda

Code:
2. NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
- Problem kt partition atau file sistem tapi bukan kat harddisk.
- boleh cek samada kabel yg digunakan SATA or PATA or guna je tool chkdsk


Code:
3. UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
Reason dapat error nih
- overclock hardware berlebihan
- ada komponen komputer yg panas
- BIOS corrupt
- Memory dan CPU yg kurengg


Code:
4. DATA_BUS_ERROR
- kemungkinan terjadi sbb memory atau memory slot kt motherboard telah rosak


Code:
5. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
- possibility ada kerosakan hardware tmasuk memory utama,memory video card atay memory di processor (L2 Cache)


Code:
6. INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
- terdapat masalah atau kesalahan config dalam jumper harddisk,virus boot sector,driver IDE controller yg salah or salah driver chipset.


Code:
7. VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE
- error ini berkemungkinan ada kesilapan masa installation driver video card contoh install xlengkap,restart b4 complate installation or driver tu sdri problem


Code:
8. BAD_POOL_CALLER
- ini ada masalah dengan driver yg xsesuai..selalu terjadi bila install XP semasa upgrade


Code:
9. PEN_LIST_CORRUPT
- possibility RAM rosak


Code:
10. MACHINE_CHECK_EXCEPTION
- ada problem dengan CPU
- overclock yg agresif
- power supply yg dah nazak or rosak


kredit to lintang27 dari devilc0dez dan BinusHacker