[Tutorial] Buang Virus Shortcut

Wednesday, October 19, 2011

Asslamualaikum..kali nie saya nak share tutorial nak buang virus shortcut yangg kerap menyerang pengguna pendrive..

selalunya bila cacing nie menyerang pendrive, segala folder dalam pendrive tersebut akan jadi shortcut.. and folder anda yg asal akan dihiddenkan..


nie adalah contoh pendrive yg menjadi mangsa :




untuk melihat hidden file seperti diatas, sila bukak Tools>Folder Options >View



kemudian:
-select Show Hidden Files, folder or drivers
-untick dekat Hide Protected Operating System

klik Apply and OK..


kalau dah buat kat atas ni, boleh la nampak mcm dalam gambar pertama tu..


so, langkah seterusnya,

start>type "cmd" dan kemudian right click kat icon CMD tu dan select "Run as Administrator"


kemudian, tulis code dibawah:

Code:
attrib -s -h -r f:/*.* /s /d
huruf f kat atas tu (f:) merujuk kepada directory pendrive anda.. kalau dia kat drive F, so tulis f:, kalau kat G, tulis g: dan seterusnya..




tekan enter dan tunggu sampai skrin jadi macamni





maka dengan ini semua folder² dan file² yg dah dihiddenkan tu, sudah direstore balik kpd asal..

maka langkah akhir, anda delete semua file shortcut tersebut, beserta file Autorun.. juga delete file²/folder yg anda tak familiar..delete je tanpa was²..

dah siap..



p/s: kalau ragu², boleh jugak copy and paste file/folder anda yg penting tu masuk dlm pc, kemudian format pendrive tu sebelum paste semula dlm pendrive.. lagi selamat..

selamat mencuba dan sekian~

Regard,
-Wp-