Kenapa Screen Anda Kaki Blue? a.k.a Bluescreen

Tuesday, October 16, 2012

Hari ni saya nak kongsikan satu masalah komputer/laptop yang mana skrin berwarna biru akan terpapar semasa komputer/laptop tersebut sedang loading windows. Lihat paparan di bawah:


Dapat dari forum devilc0dez.amat berguna information ni.

Selalu terjadi bluescreen tapi kita taktahu apa sebabnya..so ni penjelasannya.



Code:
1. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0X0000000A)
Error yang selalu muncul kalau BlueScreen.
Sebab terjadi;
- driver corrupt atau tak sesuai
- problem pada video card.mungkin video card telah dioverclock terlampau. atau baru tukar video card baru tapi terlupa uninstall driver yg lame dari chipset yg berlainan
- problem pada audio card. terdapat kesalahan config atau bug pada driver sound card anda

Code:
2. NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
- Problem kt partition atau file sistem tapi bukan kat harddisk.
- boleh cek samada kabel yg digunakan SATA or PATA or guna je tool chkdsk


Code:
3. UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
Reason dapat error nih
- overclock hardware berlebihan
- ada komponen komputer yg panas
- BIOS corrupt
- Memory dan CPU yg kurengg


Code:
4. DATA_BUS_ERROR
- kemungkinan terjadi sbb memory atau memory slot kt motherboard telah rosak


Code:
5. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
- possibility ada kerosakan hardware tmasuk memory utama,memory video card atay memory di processor (L2 Cache)


Code:
6. INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
- terdapat masalah atau kesalahan config dalam jumper harddisk,virus boot sector,driver IDE controller yg salah or salah driver chipset.


Code:
7. VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE
- error ini berkemungkinan ada kesilapan masa installation driver video card contoh install xlengkap,restart b4 complate installation or driver tu sdri problem


Code:
8. BAD_POOL_CALLER
- ini ada masalah dengan driver yg xsesuai..selalu terjadi bila install XP semasa upgrade


Code:
9. PEN_LIST_CORRUPT
- possibility RAM rosak


Code:
10. MACHINE_CHECK_EXCEPTION
- ada problem dengan CPU
- overclock yg agresif
- power supply yg dah nazak or rosak


kredit to lintang27 dari devilc0dez dan BinusHacker

Google Calculator

Friday, October 5, 2012


Selain dari kemudahan carian laman web, Google juga menyediakan kemudahan mengira, 
caranya mudah sahaja, buka laman utama Google (www.google.com), kemudian taip nombor 
yang anda ingin kira di dalam kotak carian Google, sebagai contoh saya ingin mengira 66 + 109 + 79, kemudian klik butang carian, dalam masa kurang dari 2 saat anda akan dapat 
jawapan.

1- Tulis bilangan yang anda ingin kira :



2- Jawapan dari Google Calculator



Bukan hanya kiraan mudah yang disediakan, tetapi google Calculator juga menyediakan kemudahan mengira dengan kiraan yang lebih rumit seperti : 
e^(i pi)+1) = 0 atau 1.21 GW / 88 mph = 30 757 874 newtons

Lain-lain kemudahan yang disediakan Google ialah kemudahan menyemak ramalan cuaca, masa tempatan, data awam, semak ejaan dan banyak lagi. untuk maklumat yang lebih detail, anda boleh klik pada link “More about calculator” seperti gambarajah di atas.

Regard,
Wp

Apa Itu Steganografi?

Tuesday, October 2, 2012


       Steganografi adalah seni dan ilmu menulis pesan tersembunyi atau menyembunyikan pesan dengan suatu cara sehingga selain si pengirim dan si penerima, tidak ada seorangpun yang mengetahui atau menyadari bahwa ada suatu pesan rahasia.Kata "steganografi" berasal dari bahasa Yunani steganos, yang artinya “tersembunyi atau terselubung”, dan graphein, “menulis”.
Tujuan dari steganografi adalah merahasiakan atau menyembunyikan keberadaan dari sebuah pesan tersembunyi atau sebuah informasi. Dalam prakteknya, kebanyakan pesan disembunyikan dengan membuat perubahan tipis terhadap data digital lain yang isinya tidak akan menarik perhatian dari penyerang potensial, sebagai contoh sebuah gambar yang terlihat tidak berbahaya. Perubahan ini bergantung pada kunci (sama pada kriptografi) dan pesan untuk disembunyikan. Orang yang menerima gambar kemudian dapat menyimpulkan informasi terselubung dengan cara mengganti kunci yang benar ke dalam algoritma yang digunakan.

Pada program ini menggunakan steganografi dengan metode Least Significant Bit Insertion (LSB)
Yaitu dengan cara menyisipkan data pada bit file multimedia. Contohnya, pada berkas image pesan dapat disembunyikan dengan menggunakan cara menyisipkannya pada bit rendah atau bit yang paling kanan (LSB) pada data pixel yang menyusun file tersebut. Pada berkas bitmap 24 bit, setiap pixel (titik) pada gambar tersebut terdiri dari susunan tiga warna merah, hijau dan biru (RGB) yang masing-masing disusun oleh bilangan 8 bit (byte) dari 0 sampai 255 atau dengan format biner 00000000 sampai 11111111. Dengan demikian, pada setiap pixel berkas bitmap 24 bit kita dapat menyisipkan 3 bit data.

Bagaimana Software Recovery Recover File Yang Sudah Didelete?


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
pernahkah anda terfikir kepapa apabila kita delete file dari komputer secara permanently, terdapat software2 yang masih boleh recover file2 tersebut ? apakah yang akan terjadi apabila kita delete file permanently (shift+del) atau kita empty kan file tersebut dari recycle bin ?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

sebenarnya, apabila kita delete file (shift+del) atau empty recycle bin, file2 tersebut masih lagi ada dalam komputer kita, cuma system akan padamkan maklumat2 fizikal tetang lokasi file dan registry itu di dalam HDD kita..maksudnya ia akan menandakan bahawa file tu sudah di-delete tapi sebenarnya belum lagi.. (maknanya kita search file tu sudah tiada, tapi sistem sudah buang address file tu yang bermakna kita secara virtual x nampak file tu tapi sebenarnya masih ada)

kita sebenarnya x boleh delete file tersebut daripada Hard Disk kita, file2 tersebut akan di-delete semasa komputer kita hendak menggunakan free space dan akan menggantikan/overwrite dengan data yang baru (temp file, new file) dan data yang baru itu akan overwrite file2 yang secara fizikalnya belum di-delete di dalam HDD..

cara terbaik untuk hapuskan file2 tersebut dari HDD ialah overwrite random data (ataupun dipanggil random byte) di block itu supaya x ada lagi file tersebut , apabila overwrite file tu dengan random data/byte, data asal file tersebut akan di-delete dan akan digantikan dengan random data di bahagian tersebut..tapi secara fizikalnya, kamu memang x boleh nk delete data tersebut dengan hanya shift+del atau empty recycle bin..

dan itulah sebenarnya cara "software recovery" guna untuk cari kembali file2 yang sudah kita delete (delete secara virtual). Software itu akan mengimbas secara mendalam (deep scan) setiap block di dalam hard disk kita untuk mencari file2 yang sudah ditandakan oleh sistem sudah di-delete tapi sebenarnya belum lagi dan akan mengembalikan file2 yang sudah ditandakan delete itu kepada file asal..

sebagai contoh kita ambik salah satu Operating System iaitu Windows, sebenarnya Windows akan cuba mengelakkan dari overwrite block yang mengandungi file2 yang belum di-delete itu untuk dalam usaha untuk membantu "recovery software" untuk recover2 file tersebut sampailah Windows terdesak untuk menggunakan free space dan akan overwrite data2 lama itu dengan data2 yang baru..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
jadi peluang untuk kita recover file2 yang tersilap delete (delete secara x sengaja) itu akan bertambah ?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ya.. :) peluang untuk kita recover file2 itu masih ada jikalau file2 tersebut belum di-overwrite dengan data2 baru, jadi cara terbaik jika anda ter-delete file secara x sengaja, cepat2 lah recover file tu guna apa2 software2 yang boleh bantu kita untuk recover data tu sebelum di-overwrite dengan data2 baru..dan jgn risau, banyak software2 yang freeware untuk kita gunakan dalam process recovery tersebut..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
bagaimana untuk overwrite data2 yang kita delete tu dengan random data/byte untuk halang recovery software dari recover file itu ?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

terdapat banyak software untuk delete file tu secara permanent ataupun lebih dikenali sebagai "file shredder" atau "secure delete" program, salah satu software yng ramai orng tau ialah "Eraser" (open source software) atau "CCleaner" yang akan overwrite data2 lama dengan data2 random byte menggunakan cara2 tertentu..dan jgn risau kerana ada banyak software yang free untuk kita gunakan dalam process untuk padamkan file tu selama-lamanya..

reference : yes..! of course google :)
nk copy? boleh2, ilmu buat ape plak xnak bagi share kan? jadi sharelah secara sesuka hati anda 
( bagi credit lagi bagus kot  :P )

Source: Pastebin

Regard,
Wp

Panduan Membeli Power Adapter/ Charger Laptop

Monday, October 1, 2012


Mahu membeli power adapter baru? Samada anda hendak mencari pengganti adapter anda yang rosak? atau saja nak buat spare sahaja, atau saja nak beli lebih untuk letak kat rumah atau ofis, Artikel ini akan membantu anda dalam membuat keputusan


1. Cari "tip" yang betul - Setiap laptop mempunyai sambungan tersendiri. Anda perlu mencari tip yang padan dengan laptop anda. Benda ni senang je nak tau. Selalunya, satu adapter mempunyai 2 hujung,satu plug yang sambung kat dinding tu, satu lagi yang disambung ke lubang power di laptop. Benda inilah yang dipanggil TIP. Laptop anda tidak boleh digunakan kalau menggunakan TIP yang salah. Anda cuma boleh guna tip yang bebetul ngam sahaja


AMARAN! jangan paksa tip ni masuk lubang! nanti patah power jack kat laptop tu.


2. Cari "output voltage" yang betul. Setiap laptop mempunyai nilai output yang berlainan. Anda mesti menggunakan output voltage yang betul! Jika tidak, laptop anda boleh rosak kerana terlebih kuasa atau laptop anda tak boleh on kerana tak cukup power. Anda boleh cari output Voltage ini samada di belakang laptop anda atau pada charger adapter yang sedia ada.

Contoh output voltage yang biasa ialah 3.42A, 4.74A, 3.5A dan lain lain lagi.


3. Cari input voltage yang betul. Biasanya di Malaysia, input voltage yang digunakan adalah 220-240V. kalau di Jepun 110V. Biasanya ini tidak menjadi masalah kerana kebanyakan Power Adapter di Malaysia memang mempunyai spesifikasi yang ngam dengan inpUt voltage di Malaysia. Kecuali anda mahu keluar negara pastikan anda membawa Adapter yang mempunyai input voltage yang betul dengan negara yang anda lawati! kalau tak meletup nanti!




credit: OK COMPUTER SOLUTION

Upgrade Ubuntu 12.04 to 12.10

Friday, September 28, 2012


Greetings All..

In this post, i would like to share about how to upgrade Ubuntu 12.04 to Ubuntu 12.10. The actual release date is 18 October 2012.

Below is the step that you need to do for the upgrade.

Step 1

You need to go into the Terminal and type update-manager -d 





After you enter the above command, the interface such as below will be appear. When it appear, just choose For any new version under Notify me of a new Ubuntu version





Step 2

When you click the Close button, the interface below will appear. From here, you can just click the Upgrade button and it will automatically upgrade your  Ubuntu version




That is. Thanks You.. Special thanks to Wan Ariff
Regard,
Wp

AVG Internet Security 2013 [x86 \ x64]

Thursday, September 20, 2012


Info


Complete protection for everything you do! With AVG Internet Security, our most advanced protection, you get a worry-free online experience every time. This award-winning product gives you unbeatable Internet security by protecting against viruses, spyware, hackers, spam and malicious websites. AVG Internet Security is a reliable and easy-to-use solution for home and small office users which is trusted by millions of users worldwide. AVG Internet Security’s multiple layers of protection mean you don’t have to worry about identity theft, spam or viruses. And it’ll even prevent you from accidentally visiting harmful sites. It’s faster, smarter security that won’t slow your computer down. With AVG Internet Security you also have access for the first time to AVG Identity Theft Recovery Unit that will help you get your life back in order if you ever become a victim of identity theft – online or offline.


Unique Internet security thanks to new technology – Only AVG gives you real-time protection against malicious websites thanks to our new LinkScanner technology.
• Safely bank and shop online without fear of identity theft thanks to AVG’s new Identity Protection technology
• Surf, and search with confidence, with LinkScanner® checking web pages at the only time that matters – right before you click that link
Additionally, Internet Security 9.0 pulls together elements of AVG’s firewall, identity protection, and anti-virus signature detection capabilities to deliver the most accurate detection of new and unknown threats. This enhanced protection level makes use of cutting-edge technologies like application white-listing and “in-the-cloud” automated testing for tell-tale signs that indicate the presence of a new threat. When you install AVG Internet Security, every one of these features is fully-functional – there’s no need to do a thing.
Banking and shopping online
• AVG Identity Protection – Keeps your private information safe from known and unknown threats
• NEW Enhanced Firewall – Prevents hackers from seeing inside your computer
Surfing and searching the web, social networking
• LinkScanner® Active Surf-Shield – Ensures every web page you visit is safe – even before you go there
• LinkScanner® Search-Shield – Applies safety ratings to your Google, Bing/MSN and Yahoo search results
• NEW Superior Phishing Protection – Checks to make sure web pages really are what they appear to be
Emailing, chatting, and downloading
NEW Enhanced Anti-Spam – Blocks spammers and scammers from clogging your system
Web Shield – Lets you download and exchange files without risking virus infections
E-mail Scanner – Keeps you safe from dangerous attachments and links in your e-mail
Whether you’re online or offline
• Anti-Virus – Makes sure you can’t get or spread a virus, worm, or Trojan horse
• Anti-Spyware – Prevents unauthorized information access by spyware and adware
• Anti-Rootkit – Ensures even the toughest and most sophisticated threats are kept out of your PC
• Game Mode – Keeps you safe without interrupting your game-play
• Update Manager – Makes sure you’re always protected against the latest threats – automatically
• System Tools – Lets you customize how AVG protection works with your system

NEW FEATURES IN VERSION 2013:
* Improved scanning using enhanced scanning algorithms for faster scanning.
* Improved compatibility with a detected 3rd party Firewall.
* Refined threshold for browser memory consumption.
* Boot accelerator optimizes time needed for boot up.
* Fresh and new user interface for easier navigation and better user experience.
* AVG 2013 is fully compatible with Windows 8.

FIXES & IMPROVEMENTS
* Anti-Rootkit: Improved reporting of corrupted sections.
* Anti-Spam: Improved configuration of all Anti-Spam components.
* DNT: Fixed crash in urlmon.dll in Windows 8.
* General: Alert Manager component has been removed.
* General: Update selection dialog has been removed.



Download

AVG x86\x64 : http://www.avg.com/us-en/download.prd-triisc#tba2

KeyGenerator by Embrace : Keygen

Keygen tu ada virus detection, nie result virus total..

https://www.virustotal.com/file/ef7c3597...347875748/

Goodware

tapi aku yakin tu false positive sbb yang buat keygen tu pon kumpulan yang boleh dipercayai "EMBRACE"..

Keygen tu sebenarnya dari produk AVG 8 punya keygen dari EMBRACE, tapi x sangka la plak boleh pakai lagi keygen tu dekat versi 2013, maybe AVG x renew license algoritm diorng ?  

NFO Keygen tu -> http://nfopaste.com/22053424

tapi kalau xnak bukak jugak, aku dh sediakan list key yang aku dh create dengan keygen tu, korng ambik dan paste je  

AVG Internet Security 2013
8MEH-RPTGT-KMOL7-EEEVR-KQACC-LEMBR-ACED
8MEH-RK82S-PWO92-C33BA-QJLSA-GEMBR-ACED
8MEH-RF3MY-BZ7CJ-9LUAR-SG97J-CEMBR-ACED
8MEH-RJXR4-2CKYP-2GB3A-DSOKB-PEMBR-ACED

AVG Internet Security 2013 Network Edition
8MEH-RQXTV-HQOWD-E447R-MLGMD-PEMBR-ACED
8MEH-RG9B7-BXWWC-PXRCR-JRGXP-HEMBR-ACED
8MEH-RF22Z-A6PGS-QDWMR-2BTGN-BEMBR-ACED
8MEH-RQKOS-RHY4R-FKPYA-2KYZG-SEMBR-ACED

AVG Internet Security 2013 Business Edition
8MEH-RS47Y-82PT8-GONVA-BKCY7-DEMBR-ACED
8MEH-R336M-QD8TV-ECNOR-64UTT-CEMBR-ACED
8MEH-RB32G-UPX8U-TRLQR-BBFAL-CEMBR-ACED
8MEH-R6633-YPU9H-YCNSR-HTHDS-EEMBR-ACED


Note : Kepada pengguna AVG, jika korng dh ada AVG previously seperti AVG 2012, AVG 2011, uninstall dulu AVG tu, lepas tu clean pc korng kalau masih ada jejak2 AVG pakai avg removal dkt sini 
http://www.avg.com/ww-en/utilities
baru install yang AVG 2013 nie
* General: System Tools component has been removed.
* Outlook Addin: Fixed possible freeze and compatibility issue with Kerio Outlook Connector.
* Safe Surf: Fixed issue with upload speed while Safe Surf is running.
* Safe Surf: Fixed issue with occasional crash when analyzing *.swf content.
* Scheduler: Only one scheduled scan can be running at the same time.
* Setup: Driver installation logging has been extended to provide enhanced information.
* Setup: Search Shield component will not be installed by default, but only after having been selected for installation.
* Update: Fixed problem with rollback of failed update.

ScreenShot

[Image: 2N9q2.png]
[Image: 17dXe.png]
[Image: llH8T.png]
[Image: GxHNK.png]
[Image: njRwi.png]
[Image: LRV2z.png]






























































































































Credit : Shahril

Duck Duck Go Search Engine

Thursday, September 6, 2012


Seperti yang kita tahu search engine yang selalu kita guna adalah Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.

Tapi yang saya jumpa ni (ketika buat rondaan dalam talian internet) lebih kurang atau setanding dengan Google punya search engine. Simple and Powerfull. Interface dia pun comel dan menarik dan senang nak tengok.


Petikan dari Wikipedia:
"DuckDuckGo is an Internet search engine. It uses information from crowd-sourced sites (such as Wikipedia) to augment traditional results and improve relevance. The search engine policy emphasizes privacy and does not record user information.Because users are not profiled, the "filter bubble" can be avoided, with all users being shown the same search results for a given search term.Some of the code of DuckDuckGo is free software distributed at GitHub under Perl 5 license."

Jangan tunggu lama-lama. Jom  kita tengok short video dari DuckDuckGo website:-
DuckDuckGo

search engine : http://www.duckduckgo.com


Screenshot:





Regard,
Wp

Avast Internet Security 7 License Key ( Expired On 06 Jan 2014)

Tuesday, September 4, 2012


Avast! adalah satu aplikasi antivirus yang agak popular dikalangan pengguna Windows. Seperti yang sedia ada, avast! mempunyai 3 jenis produk antivirusnya iaitu, avast! Free Antivirus, avast! Pro Antivirus, dan avast! Internet Security. Untuk mengetahui apakah perbezaan antara ketiga-tiga produk tersebut, korang boleh rujuk di halaman ini . Jika dirujuk melalui halaman tersebut, avast! Internet Security adalah produk yang paling bagus antara produk yang dihasilkan oleh avast!. Jika dirujuk pada laman web avast! sendiri, tempoh percubaan kesemua produknya yang berbayar (avast! Pro Antivirus & avast! Internet Security) adalah selama 30hari.

DOWNLOAD AVAST INSTALLER HERE

LICENSE KEY (mediafire)

Password : wrongproject.com

download sebelum terlambat :) komen sikit kalau ada apa2 masalah dan apa pendapat anda.


Screenshot :



Regard,
Wp

Mengesan PC/Laptop Anda Yang Hilang

Assalamualaikum dan selamat pagi dan salam sejahtera, topik pagi ini saya nak share sikit dengan satu sofware yang agak luar biasa ni..

Amat menakjubkan, dengan sofware ini yang dikenali sebagai PREY boleh jejak PC/LAPTOP anda yang kemungkinan hilang itu.. Tapi sebelum tu, mesti la kena install dulu perisian PREY ni, kalau tak macam mana dia mau function. :)

Basically you install a tiny agent in your PC or phone, which silently waits for a remote signal to wake up and work its magic.
This signal is sent either from the Internet or through an SMS message, and allows you to gather information regarding the device’s location, hardware and network status, and optionally trigger specific actions on it.

PREY ni available untuk Windows,Linux,Ubuntu,Mac,iOs and Android.
-DOWNLOAD HERE-


Isu Gangnam Style

Saturday, September 1, 2012


1- Sejak video Gangnam Style diupload pada 15 Julai 2012 di Youtube (rujuk :http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0), seramai 74,798,987 yang telah menonton. Itu di Youtube sahaja. Di televisyen? Radio? Bahkan jumlahnya berganda-ganda.

2- Artis Hollywood ramai yang puji. Kata mereka tarian kuda oleh PSY itu unik. PM Najib Razak pun tumpang semangkuk
. Update di twitter tanya pendapat rakyat kenapa lagu ini jadi fenomena.

3- Apa jua parody yang melibatkan Gangnam Style di Youtube ianya ditonton jutaan manusia. Parody 1 : Byuntae Style (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=G-eCB6R5tCM). Diupload 1 minggu lepas, dan kini ditonton 4.7 juta manusia. Parody 2 : Hondae Style (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=TmIlbyLIcKg). Diupload pada 3 minggu lepas, kini ditonton 2.1 juta manusia di Youtube.

4- Bukan sahaja parody dari warga Korea, bahkan ianya dibuat pelbagai versi mengikut negara. Contoh : Singaporean Style (rujuk :http://www.youtube.com/watch?v=VFqLy27OSd4), upload 2 minggu lepas, yang menontonnya 800k. Contoh 2 : Chicago Style (rujuk :http://www.youtube.com/watch?v=2ik9N1a9A1E), ditonton 746k..

5- Rakyat Malaysia pun tumpang juga fenomena ini. Yang takdek kena mengena dengan menari kuda pun menggunakan nama yang sama. Maka muncullah video Suasana Gangnam Raya (rujuk :http://www.youtube.com/watch?v=VGq35nHO95s). Diupload 6 hari lepas, ditonton 866k..

6- Ada 1 lagi video dari Malaysia. Diupload 2 hari lepas. Orang Sabah Style. 2 hari je video ini telah ditonton seramai 547,301 manusia. (rujuk :http://www.youtube.com/watch?v=xUNb4yBz9Ck)

7- Ada lagi yang lain. Korang cari sendiri. Taip je Gangnam Style di Youtube, pasti macam-macam yang keluar.

8- Apa erti semua ni? Pertama, ia bukti jelas Gangnam Style menjadi fenomena masyarakat antarabangsa, seperti yang aku nyatakan di atas.

9- Kedua, walaupun video yang diupload takdek pun tarian kuda, ia tetap akan ditonton oleh ratusan bahkan jutaan manusia. Dengan syarat, kau letak je Gangnam Style Raya, Suasana Gangnam Raya dan lain2. Bila orang search Gangnam Style, menempel la video yang kau upload tu. Padahal kau menari poco-poco je.

10- Ketiga, Korea terus mendominasi muzik di peringkat antarabangsa. Kpop satu hal, kini demam Tarian Kuda pula. Budak Melayu Islam pun ikut. Alahai..

11- Ok, cukup ulasan Bab lagu. Sekarang nak masuk bab lain pula. Respon masyarakat muslim Malaysia.

12- Ada yang obses akan tariannya, yang sekadar ambil tahu dan yang ketiga melahirkan kekecewaan terhadap penerimaan Umat Islam Malaysia akan lagu ini.

13- Dari kekecewaan itu, maka muncullah 1 poster di facebook yang memaparkan 2 situasi, Gangnam Style & Solat/Tahajud Style.. Mereka gambarkan Umat Islam mudah ikut Style yang menghancurkan umat islam itu sendiri. Sedangkan style dalam agama Islam dah cukup bagus.

14- Melalui komen di Youtube pula, ada pula yang komen sebegini : "manusia akhir zaman .. tak sedar apa yg sedang mereka minat dn suka .. jadi manusia biar berfkr .. tarian gangnam style unsur pemujaan dan gaya tarian penuh maksiat .. itu ka manusia suka ?? fkr la beb..". Korang boleh check dalam video Sabah Style.

15- Aku tak pelik jika respon2 sebegini muncul. Itu biasa di Malaysia. Setiap orang berbeza sudut pandangan mereka. Kita raikan dan hormati pandangan mereka.

16- Bagi remaja2 Muslim yang meminati lagu ini, apa kata mereka? Sudah pasti mereka akan kata kami layan je. Bukan tiru pun. Dan mereka akan nampak agama hanya tahu menghukum. Walhal Islam tidak begitu. Itu belum lagi diambil kira pandangan non muslim. Jawapan balas dari video Gangnam Sabah tu :

"Ustat2. sudah la, bawa2 la cermin diri sendiri. sy ni mmg2 confirm masuk neraka sudah.. tp saya tidaklah sebiadab kau.. Klau ada yg tdk btul tegur baik2. Klau sdh mmg orang tidak blh terima nasihat kau then retreat kepada Tuhan. Minta dia tolong kasi btul. (Klau la) Ni perangai xda beza dgn orng yg confirm masuk neraka. Fikir2 la Ustat. Bykkan berzikir, sedekah, taubat.. pergi tlng orng d syria, palestin. PBB perlu volunteer. Ckup2 la jadi keyboard warrior,, ni smua video kau jd keyboard warrior" Nampak tak apa aku nampak? Pendekatan sesetengah dari kita salah.

17- Alangkah baiknya kita sebagai Umat Islam memanipulasi Fenomena Gangnam Style ini untuk menyampaikan dakwah Islam. Manipulasi? Macam mana tu. Baik, aku terangkan.

18- Caranya mudah, hasilkan sahaja video berunsur islamik dan kau letakkan tajuk Gangnam Style Hijab. Cuma kau lihat beberapa hari sahaja video kau akan ditonton ratusan ribu manusia. Walhal kau hanya hasilkan tutorial memakai tudung sahaja.

19- Banyak lagi video yang boleh dibuat. (Gangnam) Style Solat Khusyuk, (Gangnam) Style Negara Kebajikan dan macam2 lagilah. Isi video bukan menari sama macam video asal, kau hanya gunakan tajuk itu sahaja untuk menarik jutaan penonton di Youtube. Kalau fenomena ini dah kurang, edit je la tajuk tu kepada yang kau kehendaki. Pokok pangkalnya MANIPULASI ia untuk Islam.

20- Percayalah, fenomena seperti ini jangan dibiarkan begitu sahaja. Manfaatkan semaksimum mungkin. Pedang lawan pedang, bom lawan bom, video lawan video!

21- Akhir kata dari aku : Islam itu Cool! Jangan nampakkan Islam itu rigid.

Salam Kemerdekaan ke 55.
Sebangsa Senegara Sejiwa
Janji Dicapati.

Source -
Sahabat Akhi Fairuz

Ultimate Guide To Protect Yourself

Tuesday, August 28, 2012



Here is an in-detail thread about self-protection from all the intrusions, hack attempts, rats, keylogging, stealing etc.

The basic idea is to have a good army of ANTI's to protect yourself. You will need the following tools:-
1) Anti-Virus :- Run an Anti-Virus no matter how powerful your system is. Even free ones would do. Below is the list of free topline Anti-Virus.

2) Anti-Malware :- There are two recommendation that i would give. Both of them are free, do a great job and both run on your demand.

3) Host Intrusion Prevention System:- This is also known as HIPS. It can Prevent you from unwanted intrusions like telnet acess etc. My personal recommendation is

4) Firewall:- Dont forget to run Windows Firewall. If its setup correctly it can block most unwanted intrusions. And you could also run free firewalls out there. Some of the most used ones include

5) Key Scrambler:- Use some free key scramblers to protect yourself from keylogging. And most importantly use a virtual keyboard while typing in passwords of bank logins, paypal login etc.
Some of the free ones are:-

6) Browser Selection:- Internet browsers are personal choice. No matter whatever browser you use, never save any password.
If you want to save passwords, then use the following method:-
  • Download Mozilla Firefox and install it.
  • Open Firefox ----> Tools ----> Options -----> Security Tab.
  • Tick "Remember password for sites" and "Use a master password".
  • Type in a master password.

Now each time you goto a login page where the password is saved, it will first ask for the master password, hence protecting your password from stealers.

7) Sandboxie :- Use Sandboxie if you are a heavy downloader. What sandboxie does is understood from the picture below:
[Image: FrontPageAnimation.gif]
[Image: FrontPageLegend.png]

8) Use VmWare to run unkown softwares. It is similar to sandboxie.

9) Never save any password on IM clients like MSN, Yahoo, Skype etc.

10) Never save passwords on ftp clients like filezilla, smart ftp etc.

11) Never download any softwares which says poker chips creator, free paypal money adder etc. Never believe in such softwares which dont exist. Its all fake softwares which are binded probably with a bot.

12) Never visit links which you are not sure.

13) Never accept pictures sent through IM clients where the sender in unkown.

14) Finally make sure all your windows, anti-virus, anti-malware definitions are upto date.

Credit goes to:
-ProVirus-


Nmap - Scanning Entire Network on LAN

Monday, August 27, 2012


You can easily scan the entire network for machine presence with nmap:
It also supports list scanning, which I have yet to investigate.



HP Usb Disk Storage Format Tools

Friday, August 17, 2012

Editor :
Language :English
Release :2.1.8
System :Win 98, Millenium, Windows 2000, XP, Windows Vista
License :Freeware

Description

HP USB Disk Storage Format Tool is a tiny Windows-based format utility for HP Drive Key or DiskOnKey USB drive.



Key features

- How to use it?
To use it, you only have to specify the device you would like to format. Then, you need to choose the file system and rename your device. Finally, specify quick format or enable compression. With this tool, you can create a DOS startup disk with internal MS-DOS system file or with file on a specific path.

- What sets it apart from Windows formatting tool?
HP USB Disk Storage Format Tool allows the user to choose USB drive, while with Windows you cannot do so. In addition, with this tool, it is possible to create a FAT32 volume whose size is more than 32 GB, to give a new name to USB drives as one likes it, to create bootable USB drives, to remove malware and to delete space.

- What file types are supported?
HP USB Disk Storage Format Tool can format the USB stick with the following file systems: FAT, FAT32 and NTFS. This latter allows you to get more available storage if you enable data compression.

System Requirements

Win 98, 2000, ME, XP, XP Media Center, Vista

Pros:
- Possibility to rename the drive.
- More powerful than Windows formatting tool.
- Very compact.

Cons:
- A little bit difficult to install.

Download Link : Click Here

Source : Hp Malaysia

Penemuan Teknologi Di Zaman Purba

Tuesday, August 14, 2012


Tahun lepas sainitis Russia korek tanah sedalam 100 meter, diorg terjumpa la kesan wayar copper yang berusia 1000 tahun... dan membuat kesimpulan bahawa nenek moyang mereka ada telephone network... .woo best..

Lepas tu, saintis Amerika tak puas ati, diorg pun korek gak, sedalam 200 meter... diorg lak terjumpa talian fiber optic lama yangg dipercayai berusia 2000 tahun... lalu membuat kesimpulan, org US 1000 tahun lagi advance dari org Russia dalam komunikasi telefon yg lagi canggih dari
diorg... ..pergh canggih...

Saintis Malaysia plak try try gak, diorg korek sedalam 500 meter... pastu diorg report la, diorg tak jumpe ape2... ..so diorg wat kesimpulan; 5000tahun dahulu nenek moyang org melayu sudah tahu menggunakan teknologi wireless! hehehe... bangga..bangga Malaysia BOLEH!! hahaha


Lokasi Perangkap Had Laju Sempena Aidilfitri 2012 Plus

Monday, August 13, 2012




PENTING UNTUK SEMUA

MAKLUMAT TERKINI UPDATE : LOKASI PERANGKAP HAD LAJU SEMPENA ADILFITRI 2012 PLUS

Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

PLUS Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 –Km 249 (Persimpangan Seremban –Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

PLUS Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 –Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)


Salam Ramadhan dan Salam Aidilfitri
Berhati-hati memandu.. Biar lambat asal selamat.. hehe

Johari Pain Kena Tunaikan Janji Kerat Kemaluan Sendiri!!

Friday, August 10, 2012

Disebabkan terlalu yakin bahawa atlet kita tidak mampu membuat apa-apa, maka seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Johari Pain telah meletakan cabaran akan mengerat alat sulitnya jika Pandelela Rinong memenangi sebarang pingat dalam acara terjun 10m platform individu wanita yang berlangsung di Olimpik London awal pagi tadi.

Status di Facebooknya malam tadi ialah;

Gua berani kerat **** laa klau pandalela menang pingat malam nih.

Wah…berani betul lontar cabaran camtu.

Dan…nak kata apa…ditakdirkan Pandelela memang enang pingat. Gangsa pun tetap pingat jugak kan…bukan senang nak dapat kalau kat olimpik.

Tahu apa yang berlaku?

Sejak pagi tadi, dah mula trending di Twitter dan Facebook, orang menuntut Johari Pain menunaikan janji untuk mengerat anunya kerana Pandelela menang pingat.

Percaya atau tidak…dalam masa beberapa jam…semasa penulis membuat berita ini…sudah ada 5 Fanpage ditubuhkan peminat sukan negara yang meminta Johari Pain berpegang kepada janjinya …dan penulis yakin jumlah itu akan bertambah.

Antara Fanpage itu ialah;

Kami nak Johari PAIN tunai janji

Kami Tuntut Johari Pain Tunai Janji.

Kami semua nak johari pain potong anu

Kami Anti Johari Pain Kerana Menghina Atlet Malaysia

Sudah ada gambar mengutuk Johari Pain.

Di Twitter pula ramai yang keliru...siapa Johari Pain? Mengapa dia trending sekarang...antara persoalan yang ditimbulkan.

Antara hastag yang digunakan #Janjidikerati

Janji dikerati…kah kah kah…r u serious guys?

Usaha nak kesan profile dia kat Facebook pagi ni tak berjaya…ada yang kata dia dah matikan akaun dia. Kalau sesiapa jumpa link tu letak la kat bahagian komen di bawah.

Tak ada maklumat yang dapat dikumpul mengenai siapa Johari Pain buat masa ni.

Apa pun…persoalan terpenting…BERANI KE JOHARI PAIN MENGERAT ANUNYA KINI?

Kita nantikan…
Oleh: AK-47